POT IMA V TLORISU OBLIKO ROŽNEGA VENCA

Smeri od bazilike Marije Pomagaj na Brezjah do cerkve sv. Neže na Brezjah pri Tržiči in do cerkve sv. Janeza Krstnika v Kovorju do cerkve sv. Jakoba v Lešah predstavljajo križ. Na njem je rožni venec, zato tudi vsebina te poti vabi k premišljevanju skrivnosti SVETEGA ROŽNEGA VENCA.

Z vsebino se ujem tudi konfiguracija terenam naravna razporeditev območij gozdov, travnikov in polj, najbolj pa se v vsebino vključuje prav naravna vrednota - potok Peračica s pritoki, ki predstavlja tudi največjo naravno danost na tem območju.

Krožna pot nas pelje po pretežno neposeljenem ozemlju dveh občin (Tržič in Radovljica), treh far (Brezje, Kovor in Leše) in hkrati tudi štirih krajevnih skupnosti (Brezje, Kovor, Brezje pri Tržiči in Leše). 

Pot je markirana.

OPIS IN DOLŽINA POTI SVETEGA ROŽNEGA VENCA

Dolžina poti je 12,20 km, prvi odsek poti Brezje - odcep za Peračico je upoštevan dvakrat. Pot se začne pred baziliko na Brezjah in poteka proti vhzodu skozi vas Brezje po lokalni cesti proti Peračici. Zaključi se spet na Brezjah.

 

 

Povezava:

Rožnonvenska pot - zemljevid Google : 

 

Prvi odsek poti - dolžina je 1,25 km

UVODNI DEL SVETEGA ROŽNEGA VENCA

Pot gre po lokalni cesti od bazilike Marije Pomagaj do razpotja za Peračico.

Drugi odsek poti - dolžina 1,85 km

VESELI DEL SVETEGA ROŽNEGA VENCA

Prične se na odcepu za Peračico. Poteka po lokalni cesti proti domačiji "pr' Janežč'" in se nato desno odcepi na gozdno cesto proti potoku Strašnik, nadaljuje pa po gozdu do huškega polja.

Tretji odsek poti - dolžina 2,90 km

SVETLI DEL SVETEGA ROŽNEGA VENCA

Pot nas vodi od gozda prek polja mimo kmetije "pr' Zazk'", po kolovozu in cesti do križišča v središču

vasi Hudo, od tam pa po lokalni vesti do vasi Brezje pri Tržiču (Sv. Neža).Pot nas vodi od gozda prek polja mimo kmetije "pr' Zazk'", po kolovozu in cesti do križišča v središču

Četrti odsek poti - dolžina 2,20 km

ŽALOSTNI DEL SVETEGA ROŽNEGA VENCA

V križišču pot zavije levo mimo odcepa za Popovo, nato gre skozi Vadiče in naprej do vasi Leše.

Peti odsek poti - dolžina 2,75 km

ČASTITLJIVI DEL SVETEGA ROŽNEGA VENCA

Na dnu vasi vasi Leše se pot obrne levo in poteka po lokalni cesti skozi Peračico in se nato priključi na že prehojeno pot.

Šesti odsek poti - dolžina 1,25 km

Pot nas vodi nazaj do bazilike Marije Pomagaj na Brezjah.