Društvo Sveta Neža

za ohranjanje kulture in razvoj kraja,

Brezje pri Tržiču 55, 4290 Tržič

 

Ustanovljeno na Brezjah pri Tržiču 25.6.2005

 

Organi upravljanja, izvoljeni na občnem zboru 16.6.2017:

 

IZVRŠNI ODBOR

Predsednica: Jana Grohar, Brezje pri Tržiču 46, 4290 Tržič  (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

Podpredsednica: Monika Stržinar,

Blagajničarka: Alenka Vidmar

Člana izvršnega odbora: ANže Ovsenek in Miroslav Dežman

Tajnica: Anja Ribnikar

 

NADZORNI ODBOR

Predsednik: Boštjan Gabrovšček

Člana: Marina Berlot in Danilo Pretnar

 

DISCIPLINSKA KOMISIJA

Predsednica: Marjeta Ovsenek

Članici: Marija Lavtar in Anka Menegalija

 

 

NASTANEK DRUŠTVA:

Začetek društva je povezano z devet- dnevnico leta 2004, ko se je na vasi prvič odvijal star ljudski običaj, imenovan «MARIJO NOSIJO« običaj ponazarja božični čas, ko Jezusova starša v Betlehemu zaman iščeta prenočišče. Slovenski človek je v preteklosti odprl vrata svojega doma Marijinemu kipu, ki devet večerov pred božičem trka na vrata in s seboj pripelje vaščane, ki v molitvi in prijetnem druženju tako preživijo skupaj dolge predpraznične zimske večere. Marijin kip vsak večer gostuje v drugi hiši.

Na naslovu Breje pri Tržič 46 (po domače pr Mavčk) se nas je takrat zbralo približno 30 vaščanov. Vzdušje je bilo zelo prijetno, ko pa smo hoteli peti božične pesmi, se je zataknilo že pri besedilu. Dogovorili smo se, da se bomo srečevali ob večerih, seveda z pripravljenimi besedili in tako se je rodil pevski zbor.

Postopoma so se razvile ostale skupine, ki s svojim delovanjem bogatijo naš prostor in nastala je potreba po ustanovitvi društva.

 

PREDSTAVITEV DRUŠTVA:

Društvo danes predstavljata:

1. Prijatelji Rožnovenske poti

Prijatelji Rožnovenske poti organizirajo štiri redna rožnovenska romanja letno. Po želji organizirajo tudi izredna romanja. Osnovna skrb je promocija pomena romanja na duhovno bogati poti, ki hkrati nudi vrhunski pogled na neokrnjeno naravo. Skrbijo za označbe na romarski poti, sodelujejo pri vzdrževanju poti, romarjem zagotovijo napitke in okrepčilo.

2. Otroška dramska skupina

Otroška dramska skupina se je s svojimi lutkami tudi že predstavila na kar nekaj gostovanjih, radi pa poskrbijo za tople misli na praznovanjih, ki so namenjeni mamicam in ženam. Vodi jo Monika Stržinar.

 

Mešani pevski zbor, dramska skupina in rokodelska skupina so po zelo bogatih preteklih letih delovanja trenutno v mirovanju.

 

 

POMEN DRUŠTVA:

Društvo Sveta Neža si s svojim delovanjem prizadeva prispevati k razvoju kraja in prijetnejšem življenju v njem z razvijanjem ljubiteljskih dejavnosti, vzpodbujanjem ustvarjalnosti in izobraževanjem na kulturnem in okoljevarstvenem področju. Člani društva se zavedamo pomena varovanja kulturnih in naravnih vrednot ter krepitve pozitivnih medčloveških odnosov kot dejavnikov, ki močno vplivajo na zadovoljstvo celotne družbe.

Cilj Društva Sveta Neža ni množičnost. Želimo si, da bi ljudje začutili, da je to druženje in vse kar se dogaja njihovo. Kolikor prispevaš toliko imaš, nadomestiti te ne more nihče. Pomemben si kot posameznik, življenje društva je odvisno od tebe in ne od nekoga, še manj pa od nečesa drugega.

Pripravila Jana Grohar