Filter
 •  

 • KD Kranjčani materam

  Pot na kolodvor 2

  4000 Kranj

   

  Spoštovani!

   

  V decembrskem času se v marsikatero dušo naseli otožnost. Otožnost, ker se poslavlja leto v katerem smo doživeli veliko lepih in srečnih trenutkov. Marsikomu pa je odhajajoče leto pustilo tudi kakšen žalosten spomin. V adventnem času smo. Čas priprave na prihod Odrešenika. Naj nas ta čas prenovi in nam da novega upanja. Kristjani verjamemo, da je glorija z betlehemskih poljan znanilka večnega življenja. Veliko božičnega miru za konec tega leta in vse najlepše v letu 2014 vam želim v imenu upravnega odbora našega društva.

   

  V PETEK 27. DECEMBRA GREMO Z VLAKOM NA OGLED PRAZNIČNE LJUBLJANE

  Dobimo se ob 14.45 uri pred železniško postajo Kranj. Sprehodili se bomo do Zoisove palače ob Ljubljanici, kjer bodo na ogled slamnate jaslice, jasličarjev iz Stožic. Figure so v človeški velikosti. Če nas bo kdo počakal v Ljubljani, naj bo ob 15.30 uri pod uro na železniški postaji. Informativne prijave zbirata Matevž na številkah 040 553 417 in 04 2 503 305 in Helena na številki 040 508 583.

   

  SILVESTERSKA SVETA MAŠA V CRNGROBU

  Na silvestrovo, 31. DECEMBRA ob 23. uri ste vabljeni k sveti maši v Crngrob. Tisti, ki boste šli pokličite Marjana Bajta, na številko 041 399 753.

   

  ROMARSKI IZLET V ČEDAD NA SVETO MAŠO VELIKEGA MEČA

  Daljše vabilo ste prejeli v začetku decembra. 6. JANUARJA (ponedeljek na svete tri kralje) OBHAJAJO V STOLNICI V ČEDADU sveto mašo v spomin na ustoličenje oglejskega patriarha Markvarda iz Randeca, nemškega škofa, ki je bil ustoličen leta 1365. Sveta maša bo ob 10. uri v stolnici z blagoslovom velikega meča. Po maši je srednjeveška prireditev na trgu ob stolnici. Potem si bomo ogledali še nekaj znamenitosti Čedada. PRISPEVEK ZA PREVOZ JE 18 EUR. Hrana iz nahrbtnika. Odhod iz Zgornje Besnice od 5.30 uri skozi Stražišče do Globusa, kjer bomo ob 6. uri pot nadaljevali do Čedada.

  Prijave zbirata Matevž na telefonski številki 040 553 417, 04 2 503 305 in Helena na številki 040 508 583. NEKAJ MEST JE ŠE PROSTIH, ZATO POHITITE S PRIJAVAMI.

   

  OBVEŠČAMO TUDI, DA BO OBČNI ZBOR DRUŠTVA V ČETRTEK, 23. JANUARJA 2014 OB 19. URI V ŽUPNIŠČU ŠMARTIN(STRAŽIŠČE). Vabilo boste prejeli po pošti.

   

  Predsednik društva

  Matevž Kleč

 •  

 • Romanje - 5. oktober 2013

  rvp romanje 5 10 2013

   Vredno se je potruditi.                                                                                                              Foto: Marija Lavtar

 • Pogled na Julijce - 16.3.2013

  16. marec 2013, Pogled na Julijce iz Vadič, foto K. Zelič

 • V A B I L O

  V soboto, 16. marca vas vabimo

   na romanje po Rožnovenski poti.

  Dobimo se ob 8.30 pri sveti maši v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah,

  kjer se romanje začne in tudi zaključi.

  Po maši se bomo zbrali pred kipom papeža Janeza Pavla II. in pot nadaljevali po lepi naravi skozi vasi pod Dobrčo.

  Pot je dolga 12 km, tako da je hoje s počitkom vred za približno 4 ure.

  Zmolili bomo vse štiri dele Svetega Rožnega venca,

  saj nam je Rožnovenska pot dana prav v ta namen.

  Prosimo vas, da se primerno obujete in oblečete, saj bo romanje v vsakem vremenu.

  Za informacije lahko pokličete::

  Jana Grohar, tel.: 041 271 635

 • KD Kranjčani materam                                                                                                         Informacije: Matevž 040/553 417
  Pot na kolodvor 2                                                                                                                                    Helena 040/503 583
  4000 Kranj

                 PROGRAM AKTIVNOSTI IN PRIREDITEV V LETU 2013

  JANUAR

  Koncert božičnih pesmi APZ France Prešeren pri sv. Modestu na Zlatem polju

  FEBRUAR

  7.2. Kulturni pohod z recitatorskim večerom pri cerkvi sv. Marjete na Šmarjetni gori

  MAREC

  9.3. Ogled podružničnih cerkva župnije Kranj (sv.Rok, Rožnovenska cerkev, sv.Jožef-Huje, sv. Ožbolt-Čirče). Zagotovljeno strokovno vodstvo. Po ogledu malica v piceriji Tonač.
  16.3. Postno romanje po Rožnovenski poti (Brezje- Brezje).
  25.3. Sv. maša za žive in mrtve člane našega društva v župnijski cerkvi v Kranju. Po maši bo v učilnici srečanje s kiparko Marijo Bizjak.

  APRIL

  13.4. Avtobusni izlet Kranj-Beljak-Milstatt-prelaz Mokrine - Kranj.Če bomo imeli s seboj duhovnika, bomo imeli na poti sveto mašo.
  27.4. Peš romanje na Brezje iz Nakla. Varianta:za tiste, ki niso vajeni daljše hoje bo odhod iz Kovorja, če bo zagotovljen vodič. Romanje organizira in nas vabi MO N.Si Kranj.

  MAJ

  10.5. Popoldanski ogled razstave Prelepa Gorenjska v gradu Kieselstein v Kranju.
  25.5. Ogled Škofje Loke s turističnim vodičem-prevoz z rednim avtobusom. Malica v Škofji Loki.

  JUNIJ

  8.6. Avtobusni izlet Kranj Marija Bistrica-Krapina-Lepoglava
  24.6. Praznovanje dneva državnosti na sv. Joštu (sv.maša, kulturni program z govorom, kresovanje). Prireditev organizira in nas vabi MO N.Si Kranj.

  JULIJ

  ….. Kolesarski izlet.Informacije Marjan Bajt mob.štev.041 399 753.
  13.7. Obisk romarske cerkve v Velesovem.

  AVGUST

  ….Vsakoletni piknik pri Vidi in Janezu Jereb na Jezerskem z družabnimi igrami.
  31.8. Kolesarski izlet.

  SEPTEMBER

  7.9. Avtobusni izlet Kranj-Zelenci (izvir Save)-Planica-Mojstrana (ogled muzeja planinstva) -slap Peričnik - dolina Radovne (kosilo v gostilni Pr Psnak) - ogled Pocarjeve domačije - Bled.
  20.9. Nabiranje gob na Dobravah v Zgornji Besnici.

  OKTOBER

  5.10. Sobota pred Rožnovensko Marijo-Pohod po Rožnovenski poti - organizirajo in vabijo Prijatelji Rožnovenske poti.
  12.10. Kostanjev piknik pri Heleni in Karlu na Orlah.
  31.10. Sv. maša za pobite med 2.svetovno vojno in po njej v gozdu pri križu za kranjskim pokopališčem.

  NOVEMBER

  ….ogled kulturne prireditve.
  27.11. Adventni pogovor s sestro Nikolino Rop.

  DECEMBER

  14.12. Adventni pohod po Rožnovenski poti
  31. 12. Silvesterska maša ob 23. uri v Crngrobu (informacije Marjan Bajt - 041/399 753).

 • Kulturno društvo Kranjčani materam
  Pot na kolodvor 2
  4000 Kranj

  vabi na redni letni občni zbor, ki bo v četrtek, 21. febr. 2013 ob 19.00 uri v kletnih prostorih župnišča v Stražišču pri Kranju.

  Dnevni red:

  Za uvod : klepet z Darkom Đuričem

  Uradni del:
  - poročila predsednika, blagajnika in nadzornega odbora o delu v preteklem letu
  - razprava in potrditev poročil
  - delovni in finančni plan za tekoče leto
  - razprava in potrditev planov

  Za zaključek: predstavitev Sardinije, nato druženje ob prigrizku.

 • Zupanova brv - Utrinek z Rožnovenske poti

  Severnik, ki je začel pihati izpod Dobrče, je razpihal deževne oblake, ki so se vlekli nad potokom. Zavil sem s ceste na gozdno stezo, ki je bila pokrita z odpadlim listjem, Z drevesnih vej, so mi padale posamezne kaplje na glavo in za ovratnik. Mokro listje ni šumelo pod nogami, ampak je izpod njega špricala voda, ki se je zaradi dežja nabirala pod njim. Rožni venec je visel ob stegnih in jagode so mi polzele skozi prste. Nekam raztreseno sem molil , ki si ga Devica od Svetega Duha spočela. Misli so bile še raztresene daleč od mene. Nisem še zbral, vsega nemirnega sveta v sebi. Hodil sem kot, da grem na jesenski sprehod, skozi naravo, ki počasi umira za novo življenje. Ki si ga, Devica v obiskovanju Elizabete nosila. Spočetje in potem nosečnost. Nerazumljiva skrivnost postane prevečkrat sama po sebi umevna. Nosečnost, ki za mnoge ni nič posebnega, Seveda, če pozabiš na Svetega Duha, ki je prišel od Boga. »Zgodi se mi tvoja volja«.

  Veter je šumel skozi gole veje in vrane so s krakanjem napovedovale jesen.Steza, ki vodi do potoka Strašnik postaja vedno bolj ozka. Počasi se plazi voda po strugi skozi gozd. Potok si je skozi stoletja utrl pot med drevesi in skalovjem. Gledam preskakujočo vodo, ki se poganja čez skale in čez nanešen prod, da se potem zopet umiri, in izgine med drevjem. Telo se mi počasi ogreva. Čutim, kako mi je pričelo hitreje utripati srce. Pri Zupanovi brvi bi moral prečkati potok. Ki si ga Devica rodila. Betlehem, jaslice in Kristusovo rojstvo. Korak mi zastane. Brv se mi naenkrat zazdi kot povezava med preteklostjo in sedanjostjo. Kot, da ni med tem minilo že več kot dva tisoč let. Rojstvo. Hlevček in beda. Vendar toliko topline. Tiste človeške topline, ki jo je Mariji podaril Jožef, in toliko topline s katero sta novorojeno dete grela osel in krava. Zaslišim nebeške trombe in petje angelov kako na betlehemskih poljanah oznanjajo pastirjem rojstvo božjega otroka. Počasi stopim na leseno brv. Ki si ga Devica rodila. Naenkrat se mi zazdi kakor, da bi stopal skozi betlehemsko votlino.

  Šumenje vetra, žuborenje potoka in toplina mojega telesa me počasi vračajo v sedanjost.

  Treba bo naprej. Ni še čas za veselje. Advent je. Pripraviti je potrebno dušo, da postane topel dom za novorojenca. Pot se začne vpenjati proti huškemu polju. Na vrhu se izza oblakov pokaže sonce. Novo življenje je blizu.

  Matevž Kleč

 • KD Kranjčani materam
  Pot na kolodvor 2
  4000 Kranj

  VABIMO ……………..VABIMO……………..VABIMO……………. VABIMO 

   Spoštovani!

  V SOBOTO, 15. DECEMBRA 2012

  VAS VABIMO NA ADVENTNO PEŠ ROMANJE PO ROŽNOVENSKI POTI.

   

  Dobimo se ob 8.30 uri pri sveti maši v baziliki na Brezjah. Potem gremo na pot z Brezij na Brezje, kjer bomo premišljevali vse štiri dele rožnega venca. Rožnovenska pot je sedaj opremljena z vsemi usmerjevalnimi in obvestilnim kamni, na katerih so napisane vse desetke vseh štirih delov rožnega venca.

   

  To bo lepa priprava na prihod našega Odrešenika.

   Predsednik društva

  Matevž Kleč   

 • Romarski pohod po Rožnovenski poti

  Bil je lep sončen dan v soboto 6.oktobra. Kot, da se nam Marija z Brezij zahvaljuje za vse kar smo storili, da je rožnovenska pot od Marije na Brezjah, preko vasi Hudo, Brezje pri Tržiču(sv.Neža),Vadiče, Leše pri Tržiču in Peračice nazaj na Brezje, zaživela. Na tej poti že dve leti mnogi iščejo tisti božji mir, ki ga ljudje še kako pogrešamo in potrebujemo.

 • PEŠPOT NA BREZJE

  Ob začetku akcije za popravilo pešpoti na Brezje k Mariji pomagaj niti pomislil nisem, da se bodo stvari tako odvijale. Seveda sem tega zelo vesel. Deset let že mineva , ko se mi je porodila ideja o obnovi romarske poti, na katero imam iz otroških let zelo lepe spomine, ko smo z mamo hodili k Mariji pomagaj na Brezje.

 •  

  scan bazilika Brezje 150

  Ko se naša pozornost osredotoči na te skrivnosti, človek sreča Jezusa, živega Boga. V SPREOBRNJENEM ČLOVEKU nastane moč za rešitev vsakršnega problema na osebni, narodni in mednarodni ravni.  

  Če bomo Slovenci kot narod na tej poti srečali živega Boga, potem ... 

  "Upanje na mir obstaja edinole v posegu od zgoraj,"

  pravi pater Leopold.

  scan slika Marije 150
 • Oprema

  Izvajalec opreme (Biro Bizjak) je sporočil, da bo oprema postavljena do 21. septembra, kar pomeni, da bomo romanje , ki bo za Rožnovensko Marijo v soboto, 6. oktobra, speljali že po opremljeni poti.

 • Internetna stran

  Danes smo pričeli z izdelavo internetne strani, ki naj bi bila dokončana do konca meseca avgusta.

 •