scan skica poti 800

 

"Bog je dal molitvi Rožnega venca takšno moč,

da ni nobenega osebnega, narodnega in mednarodnega problema,

ki se ne bi dal rešiti z molizvijo SVETEGA ROŽNEGA VENCA

in z našo žrtvijo."

Sr. Lucija dos Santos                          

              

                

 

 

Spoved na Rožnovenski poti

(hodili smo po poti naših prednikov)

 

 Po sveti maši sem se malo zamislil. Kako je že s tem postom? »Da gremo vase in očistimo svojo dušo«. S čim? Z vileda krpo in sredstvom za pomivanje posode? Zakaj pa ne smem misliti na takšno čiščenje!Svet, ki je poln reklam nam ponuja vse mogoče vrste telesnega očiščevanja. Od vegetarijanske hrane, do raznih napitkov in čajev, do masaž in ne vem kaj še vse. Zelo malo ali skoraj nič pa nam ne ponujajo za čiščenje notranjosti - molitev, duševni post, post od jedi....

 Sedim v prtljažniku in menjam čevlje. Gojzarji, ki so že nekajkrat prehodili Rožnovensko pot delujejo nekam staromodno. Zakaj niso na raketni pogon in bi to pot očiščevanja duše prehodil v eni uri. Tako pa bom moral narediti približno 21000 korakov, da se vrnem nazaj v Njen objem, ki me vedno čaka na Brezjah. Zakaj ne odtipkam na računalniku Rožnovenska pot ali na tabličnem računalniku in bi pot prehodil morda v desetih minutah. Hitro od postaje do postaje, da bi še pravočasno ujel prenos smučarskih skokov ali nogometne tekme. Tako pa moram na pot peš, kjer mi bo iz čela kapljal znoj. Meni samo znoj. Njemu pa je tekel krvavi pot, ko je bil s trnjem kronan in nosil težki križ na Kalvarijo.

 Kaj toliko nas bo šlo po Rožnovenski poti? Jani šteje enkrat, pa drugič. Popolnoma ga razumem, da mora šteti večkrat. Toliko nas v desetih leti na enem romanju še ni šlo po Rožnovenski poti. Romarje pogledam pod noge-nobeden nima čevljev na raketni pogon, pogledam jih v obraz od otrok do starejših. Starejših? Ali se tem ne obeta prihodnost v evtanaziji? Kako nori smo postali. Ne da pobijamo nerojene otroke začeli smo pobijati tudi starejše. »Oče odpusti jim saj ne vedo kaj delajo«. Zaradi vsega tega kar se dogaja po svetu in je morda odsev tudi v moji duši, hodim v koloni, ki se pomika proti Hudemu. 120 romarjev nosi v sebi eni bolečino, drugi upanje, tretji hrepenenje in četrti zahvalo. Kako odmeva molitev v prebujajoči naravi. Nebeščani nas gledajo tam z nebes zato so razgnali oblake, da nas bolje vidijo Pomikamo se od desetke do desetke in molimo. Ob sebi čutim moje prijatelje, starše in znance, ki so odšli na poljane večnega veselja. Kdor ostane moli za tiste, ki so odšli. Kdo pa bo molil zame, za nas tukaj v koloni? Zaradi tega prosimo za vero krščencev, prvoobhajancev in birmancev, da jim Bog utrdi njihovo vero. Bodo stopali kdaj po tej poti od Hudega proti sveti Neži? Mi stopamo že deset let. Koliko obrazov se je že umaknilo iz kolone in počivajo na božji njivi. Mi pa molimo in hodimo v tišini. Poleg prošenj in zahval Bog že ve kam bo usmeril našo molitev. On že ve. Tako nam je rekel gospod Miro. On že ve saj je božji služabnik, ki podarja zadnji blagoslov umirajočim. Pa gre tudi on z nami, da očiščuje svojo dušo. Kako mogočno deluje kolona premikajočih romarjev. Hodimo po deželi vode. Izraelci pa so hodili po puščavi in Bog jim je dajal vodo življenja. Krst, ki nas je združil je v Jordanu očistil tudi našega Zveličarja, ki je bil podoben nam v vsem, razen v grehu. In kako je bilo že v Kani Galilejski?

 Med hojo poslušamo petje ptic in šumenje vetra. Narava, delo Stvarnika, ki je naredi vse tako, da je bilo njemu po volji. To njegovo delo, ta hoja po naravi pod Dobrčo in molitev in tiho kesanje nas očiščuje. Eni so tiho in razmišljajo o svoji življenjski poti. Gledam njihove obraze in premišljujem kaj se dogaja v njihovih dušah. Ti brat in sestra oba se očiščujeva v molitvi in kesanju. Zato sva prišla na to Rožnovensko pot. S koliko znoja je prepojena ta pot po kateri hodiva. Koliko let se že vijejo romarske kolone na teh poteh, ki vodijo na Brezje k Mariji Pomagaj. Mi pa to lahko delamo danes in samo Bog ve kolikokrat še.

 Zato se na koncu primemo za roke in zapojemo Je angel gospodov....molimo za prvega, ki bo od nas odšel na poljane večnega življenja. Duhovnik Miro nam podeli še blagoslov in gremo nazaj na vsakdanje poti našega življenja.

                                                                                                                     Matevž Kleč, marec 2019 


 

       Rožnovenska pot - romanja v letu 2019    

   9. marec 2019 - Postno romanje
   4. maj     2019 - Majsko romanje 
   12. okt.  2019 - Romanje ob prazniku Rožnovenske Marije
   7. dec.  2019 - Adventno romanje

       

    Ob 8.30  uri bo sv. maša, takoj zatem pa se bomo zbrali pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah.

    Na približno 12 km dolgo pot se bomo odpravili v vsakem vremenu. Romanje traja predvidoma štiri ure.

    Prosimo vas, da poskrbite za primerno obleko in obutev.

    Prisrčno vabljeni! 

 

    Informacije: 

   Jana Grohar  041 271635 

   Matevž Kleč  040 553417